Etusivu » Ajankohtaista » Kelan ammatilliset kuntoutusselvitykset

Kelan ammatilliset kuntoutusselvitykset

12.4.2019

Sytykkeellä järjestettävä Kelan ammatillinen kuntoutusselvitys (AKSE) sopii sinulle, jos työ- tai opiskelukykysi on heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi ja tarvitset tukea kuntoutuksen mahdollisuuksien ja kokonaistilanteesi selvittämisessä. Jos olet alle 30-vuotias, sinulla ei selvitykseen päästäksesi tarvitse olla diagnosoituja sairauksia, mutta tunnet toimintakykysi heikentyneen niin, että se vaikuttaa etenemiseesi ammatillisella polullasi.

Moniammatillisen työryhmän tuella tunnistat ja arvioit työ- tai opiskelukykyysi vaikuttavia tekijöitä. Yksilöllisissä keskusteluissa saat tukea ammatillisen kuntoutussuunnitelman laatimiseen. Suunnitelma auttaa sinua suuntaamaan työelämään tai jatkamaan siellä. Saat tarvittaessa tukea myös lääkinnällisen kuntoutuksen mahdollisuuksien selvittämiseen. Moniammatilliseen työryhmään kuuluvat työelämän asiantuntija, lääkäri, psykologi ja sosionomi. Lisäksi työryhmään kuuluu 2-5 ammattilaista seuraavista: erikoislääkäri, neuropsykologi, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, nuoriso-ohjaaja.

Selvitys kestää yksilöllisesti 2-13 kuntoutuspäivää ja 1–3 seurantapäivää. Kuntoutusselvitys on sinulle maksuton ja sen ajalta voit hakea Kelan kuntoutusrahaa.

Palvelun aikana selvitetään kokonaistilanteesi ja sen perusteella arvioidaan mahdollisen ammatillisen tai lääkinnällisen kuntoutuksen tarpeesi. Kokonaistilanteen selvittämisellä tarkoitetaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen tilanteen arviointia:

– ammatillisen koulutus- ja/tai työhistorian kartoitusta

– sen arviointia, onko ammatillisen kuntoutussuunnitelman tekeminen mahdollista ja tarkoituksenmukaista.

Kuntoutusselvityksessä kanssasi laaditaan ammatillinen kuntoutussuunnitelma ja seurataan sen toteutumista.

Ammatilliseen kuntoutusselvitykseen haetaan Kelan kautta (Kelan hakulomake KU101). Liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto, jos sinulla on todettuja sairauksia tai olet vähintään 30-vuotias. Alle 30-vuotias voi hakea ilman B-lausuntoa paperilomakkeella tai soittamalla Kelaan.

 

Lisätietoja Sytykkeellä antavat

Heli Alakangas, kuntoutuspäällikkö, p. 0440 910 725

Terttu Seppälä, kuntoutusohjaaja, p. 044 700 3616

Salla Huhtala, kuntoutusohjaaja, p. 044 0910 701